Biryani de miel

E tradiție de Sf. Paști se prepară miel! Și dacă trebuie să fie miel să fie miel numai că altfel. Vă propunem o abordare total diferită a mielului tradițional de Sf. Paști.

Biryani este considerată una dintre cele mai sofisticate și apreciate mâncăruri din bucătăria subcontinentului Indian. Cu toate acestea, biryani este o rețetă persană, adusă în India de către comercianții arabi.

Biryani este de fapt „orez cu …” unde „…” poate fi: pui, legume, pește, miel sau alte tipuri de carne. Carnea este marinată în sosuri aromate și gătită la foc mic timp îndelungat împreună cu orezul fiert doar pe jumătate, adăugându-i acestuia aroma cărnii și a condimentelor.

Se servește cu sosuri pe bază de iaurt sau de ardei iute. Mâncarea fiind destul de picantă, vă recomandă un sos de iaurt cu mentă foarte revigorant. Iaurtul are proprietatea de a stinge din picanterie.

Se folosește o  oală cu pereți foarte groși (tuci sau lut), al cărei capac va fi închis ermetic. Este recomandat sigilarea acestuia cu aluat (ca la cazanul de țuică) făcut din făină şi puţină apă.

Ingrediente:

•carne de miel (de preferat cu os – osul îi dă aroma ) – 1 kg tăiat în bucăți măricele
•orez basmati– 500 gr
•cardamon verde – 4-5 boabe
•cumin (chimen negru – are aroma mai puternică decât chimenul) – 1 linguriță
•cumin praf – 1 linguriță
•coriandru praf – 1 linguriță
•scorțișoară baton – cam 1 cm
•mace (invelișul exterior al nucşoarei), dacă nu găsiți puteți folosi praf de nucșoară 1 linguriță cu vârf
•cuişoare – 2-4 bucăți
•piper – 6-8 boabe
•praf de chili (iute) – 1 linguriță
•turmeric – 1 linguriță
•ardei iuți –  3 tăiați (sau după cât vă ține)
•usturoi – 2 linguri pisat
•rădăcină de ghimbir –  2 linguri ras
•frunze de dafin – 1-2 bucăți
•frunze coriandru tăiate – un pumn
•frunze de mentă tăiate – un pumn
•funze de curry 2-3 foi
•iaurt – 500 gr
•șofran – 2-3 fire
•ulei bun (măsline) – 2-3 linguri
•sare după gust

Carnea tăiată bucăți se spală, și se lasă la marinat în zeama de la o lămâie și o lingură de oțet balsamic aproximativ o oră! Această marinată va face carnea să fie mai fragedă și îi va deschide porii pentru a pătrunde aroma condimentelor mai bine. După aceea se face o marinată din restul condimentelor, iaurt și ulei și se va lăsă încă 30 minute – o oră la marinat!

Între timp pregătim orezul:

Pentru ca orezul să nu se fiarbă prea  tare și să devină terci, acesta va fi fiert doar în proporție de 40%. Spălăm puțin orezul și îl lăsăm la înmuiat în apă rece 15-20 minute. În acest fel boabele se vor umfla uniform, iar timpul de fierbe va fi mult mai mic. Într-o oală punem apă la fiert cu sare după gust și ulei. Când apa fierbe, adăugăm orezul și îl lăsăm să fiarbă 1-2 minute.

Într-o oală de lut sau de tuci( dutch oven) punem pe fundul oalei carnea împreună cu sosul în care a fost marinată! Pe acestea le amestecăm bine şi apoi peste punem orezul. Așesăm capacul cât mai ermetic posibil.

Pentru mai multă siguranță putem să lipim capacul cu un aluat de făină și apă (ca la cazanul de rachiu).

Încingem cuptorul la 250 grade. Punem oala la această temperatură și o lăsăm 30 minute, după care setăm temperatura la 150 grade  și lăsăm încă 2 ore.

Pentru servire putem face un sos de iaurt: un iaurt mare, o ceapă mică tocată mărunt, zeama de la jumate de lămâie, o cană de frunze de mentă. Se blenduiesc aceste ingrediente și se potrivește de sare!

Din cantitățile descrise mai sus ies 6 porți mari. Pregătirea biryani-ului de miel în acest mod durează câteva ore bune așa că dacă vă hotărâţi să încercaţi o astfel de reţetă, vă recomandăm să vă apucaţi din timp.

Un document în format PDF cu toate rețetele noastre  Paști găsiși aici

Tag-uri: , , , , , , ,

Comentarii