Biscuiţi cu dovleac

Ce se poate face cu bostan, în afară de sculpturi pentru Halloween?

Nu am avut nicio idee, pentru că nu ţin minte când am fost mic să fi văzut prin bucătărie vreun bostan. Cineva a făcut cercetări şi a venit cu o reţetă de biscuiţi cu multe mirodenii. Ne-am decis să o încercăm: suntem amatori de mâncăruri condimentate, iar eu mi-am spus că foarte rău nu are ce sa fie.

Zis şi făcut. Când am cumpărat ingredientele, am făcut primul compromis la reţetă (sau mai bine zis, am făcut prima adaptare a reţetei): la noi nu se găseşte conservă cu bostan condimentat pentru plăcinte – am făcut noi amestecul de condimente.

Am cumpărat un bostan mare, l-am tăiat în două bucăţi, am scos sâmburii  şi l-am aruncat la cuptor. După aproape o oră, dilemă: nu se coace. Am crezut că e verde sau soiul nu e bun. Am încercat altă variantă: l-am tăiat felii ca pe un pepene, l-am pus iar în tavă şi ne-am înarmat cu răbdare. După încă trei sferturi de oră, s-a întâmplat minunea: era copt şi era şi dulce.

Am desprins miezul de pe coajă şi l-am făcut pastă cu un blender. Am pus într-un bol mare:

- 1 1/2 căni din pasta de bostan,

-  1/2 căni de zahăr,

- 2/3 căni de iaurt,

- 2 ouă întregi şi

- 4 linguri de ulei

şi le-am amestecat scurt cu mixerul, cât să se topească zahărul.

Am amestecat:

- 2 căni de făină,

- 1 linguriţă praf de copt,

- 1 linguriţă de sare,

iar în alt bol am pregătit amestecul de condimente, mai bine spus, explozia de arome:

- 1 linguriţă praf de vanilie,

- 1 lingură scorţişoară pudră,

- 1/2 linguriţă de nucşoară,

- 1/2 linguriţă de cuişoare,

- 1/4 linguriţă cardamom sfărâmat în mojar,

- 1  1/2 lingură de ghimbir ras şi încă puţin ghimbir praf.

ingrediente biscuiti cu bostan

ingrediente niscuiti cu bostan

Am adăugat făina peste amestecul cu pasta de bostan, urmată de condimente. Cu o lingură de lemn am omogenizat totul,  apoi am adăugat o cană de stafide şi cranberries, plus o cană de nuci cu migdale, tocate grosier.

preparare biscuiti cu dovleac

preparare biscuiti cu bostan

Am mai amestecat încă puţin şi cu o lingură am pus coca în tavă la o distanţă de câţiva cm. Am copt 12-15 minute, până s-au rumenit uşor. Înainte să fie gata, valuri de arome de condimente au umplut casa.

Amestecul de condimente de la dulce până la acrişor şi picant, consistenţa contrastantă a biscuiţilor, moale în mijloc ( de la bostan), tari pe margini şi alunele crocante fac din fiecare biscuite o plăcere aproape vinovată.

biscuiti cu bostan

biscuiti cu bostan

Dacă e prea mult pentru o singură dată, coca se poate ţine o zi la frigider. Un bostan este prea mult pentru o singură dată, dar se poate congela. Aşa se face că şi atunci când iarna a luat locul toamnei, am făcut biscuiţi. Şi merg de minune cu ceai.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii