Borș cu sfeclă

bors cu sfeclaBorșul cu sfeclă, așa cum m-au obișnuit mama și bunica mea, este unul din preferatele mele. Noi îi zicem “borș”, alții îi zic “ciorbă”. Eu o prefer pe prima, pentru că are și borș autentic in compoziție, dându-i astfel un gust aparte.

După cum îi spune și numele, avem nevoie de:

2 sfecle mici

4 costițe afumate

1 morcov

1 ceapă

1 felie de țelină

1 ardei gras roșu(opțional)

1/2 cană bulion

1/4 varză mică

1 cartof mediu

1 cană borș(sau după gust)

mărar proaspăt

1 frunză dafin

Se pune sfecla intreagă, necurățată, la fiert pentru 40 minute. În alt vas se pun la foc costitele cu apă, cât să le acopere. Când începe să fiarbă, se dă focul la minim, se ia spuma și se adaugă pe rând: morcovul, ceapa, țelina și ardeiul, toate tocate mărunt. Se toarnă bulionul, se adaugă frunza de dafin și se mai lasă puțin să fiarbă, după care se adaugă varza, cartoful și borșul.

Între timp, se verifică sfecla: dacă este gata, se oprește focul și se mai lasă 15 minute în apă rece, dupa care se rade grosier și se adaugă în ciorbă.

Secretul acestei ciorbe este să adaugi sfecla doar după ce ai turnat borșul, pentru că astfel, minunatul ingredient își va păstra intensitatea culorii.

Se asezonează și se mai lasă la foc mic. Înainte de a-l opri, se adaugă mărar tocat fin.

Merge foarte bine cu pâine de casă  sau cu crutoane.

Poftă bună!

bors cu sfecla

Tag-uri: , , , , , ,

Comentarii