Broccoli cu sos olandez

broccoli cu sos olandezSosul olandez este unul dintre cele 5 sosuri de bază din bucătăria franceză: bechamel, brun spaniol, velouté, olandez și de roșii. În afară de acesta am mai făcut doar sosul bechamel. La cum au ieșit primele două, următoarele sunt pe listă în viitorul apropiat.

Sosul olandez l-am făcut pentru broccoli. Pentru mine, ca și alte legume, broccoli e doar o altă legumă deci nu o bucată suculentă de carne (a se citi porc). Totuși am decis să îi acord prezumția de nevinovăție (adică ar putea fi gustoasă) și l-am cumpărat. Am fost impresionat și de reducerea de preț de 50%.

Sosul l-am preparat flămânzi, pentru ca să ne amagim foamea, în așteptarea raței din cuptor (în curând vom avea și acestă rețetă disponibilă pe blog). Sunt mai multe feluri de a ajunge la acest sos olandez dar noi am folosit o metodă apropiată de cea descrisă de Julia Child în “manualul ei de bucătărit”.

Am folosit:

  • 2 gălbenușe
  • 2 linguri de unt rece
  • 125 g unt topit dar nu fierbinte
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 lingura de apă
  • sare
  • piper
  • nucșoară

Am improvizat un vas bain marie. Înainte să îl pun pe foc am bătut bine în el gălbenușele apoi am adăugat lingura de apă rece, zeama de lămâie, puțină sare și am mai bătut aproape un minut.

Am pus o lingură de unt rece în ou și am pus la foc mic. Am amestecat încet până când untul s-a încorporat în ou și s-a format o cremă: îi trebuie 1-2 minute. Am adăugat și a doua lingură de unt având grijă să nu se îngroașe prea repede. În tot acest timp am amestecat continuu. Când mi s-a parut că amestecul e prea cald am scufundat vasul în apă rece pentru că dacă temperatura este prea ridicată, se poate ca amesecul să se “taie” și să se devină ca laptele vechi, pus la fiert.

Am turnat într-un fir subțire untul topit și am amestecat cotinuu până când a rezultat un sos gălbui, omogen, de culoarea și textura maionezei. Când am gustat am simțit gustul de gălbenuș și de unt așa că am asezonat după gust cu sare, piper, nucșoară și zeamă de lămâie.

Între timp a fiert și broccoli (tăiat florete).

Am înmuiat bucățile de broccoli în sos și mmm…a fost extraordinar. Gustul de gălbenuș si de unt au dispărut în noua combinație iar broccoli-ul a devenit mult mai apetisant.

Totul a avut nevoie de vreo 8 minute pentru ca să se prepare și de vreo 2 ca să dispară.broccoli cu sos olandez

Tag-uri: , , , , , , , , ,

Comentarii