Chapati – lipii indiene

În India, mâncărurile sunt servite cu orez sau cu 3 tipuri de lipii. Chapati este cea mai de bază și simplă lipie.

Chapati-urile se fac foarte ușor și sunt o alternativă foarte bună pentru pâine sau pentru lipiile din magazine.

Celălate două tipuri de lipii ar fi:

  1. naan – cu diverse varietăți; este o lipie în care se folosește și drojdie și este mai pufoasă decât chapati
  2. paratha – este o lipie umplută cu diverse ingrediente: brânză, spanac, cartofi etc. Aceasta este specifică zonei de nord vest a Indiei (Punjab) și în Pakistan.

Pentru chapati ar fi nevoie de :

  • făină (din juma de kg ies cam 8-10 bucăți)
  • apă călduță
  • sare, după gust
  • 1 lingură de ulei pentru aluat
  • 2 linguri ulei de măsline sau unt topit pentru uns.

Se amestecă făina cu sarea, se adaugă apa treptat, puțin câte puțin, și se frămîntă până obținem un aluat ferm (destul de tare), adăugând între timp și uleiul.

aluat lipii

Se  lasă să se odihnească 10-20 minute, după care se fac grămezi de mărimea unei mingi de tenis :D sau mai mici, depinde de mărimea tigăii.

După ce întindem lipiile de dimensiunea tigăii, trebuie să avem grijă ca acestea să nu fie foarte groase – cam  3mm (grosimea unui suport de carton pentru pahare).

Se încinge tigaie, se lasă lipia pe o parte până aluatul de deasupra se usucă, se întoarce și se unge cu uleiul sau untul topit și se prăjește până când începe să se umfle.

Cam asta ar fi filozofia pentru chapati.

 

 

Tag-uri: , , , , , ,

Comentarii