Coconut Burfi

prajitura indiana cu cocosCoconut burfi este un desert tipic indian, delicios și dulce, foarte dulce, ca multe deserturi indiene. Este ușor de făcut (nu de toți, știm pe cineva care încă nu a reușit să îmblânzească dulciurile) și nu durează mult.

Este nevoie de:

  • o tigaie largă
  • o cană și jumătate de nucă de cocos, rasă, de preferință proaspătă
  • o cană de zahăr
  • un sfert de cană lapte de cocos (cel din nucă este de ajuns)
  • un sfert de cană de lapte de vacă
  • 2 linguri de unt
  • un sfert de linguriță de cardamom pisat
  • 10-15 migdale, opțional

În mod tradițional, se folosește nucă de cocos, zahăr, khoa (khoya) în loc de laptele de vacă şi cel de cocos, ghee în loc de unt, cardamon, migdale. Khoya este lapte concentrat sau uscat (prin fierbere la foc mic), iar ghee este unt “clarificat”, adică unt care este  preparat  la căldură până când apa din el se evaporă şi apoi îşi schimbă culoarea şi aroma.

La foc mic, am prăjit nuca de cocos în tigaie  până când a început să se usuce uşor și să își schimbe puţin nuanța, timp de 3-5 minute. O să vedeți că atunci când este prăjită, nuca de cocos își schimbă şi gustul. Am adăugat zahărul și am amestecat până când acesta a aderat la grăsimea din nuca de cocos – de aceasta e de preferat ca nuca să fie proaspătă.prajitura indiana cu cocos Când zahărul a dispărut aproape de tot și a început să se caramelizeze, cam după 5 minute, am adăugat laptele de cocos și laptele de vacă. Am mai lăsat vreo câteva minute și am adăugat untul și cardamomul.prajitura indiana cu cocos Am mai ţinut tigaia la foc încă vreo 2 minute, timp în care am uns cu unt un alt vas, mai larg (noi am folosit un vas din sticla termorezistentă). Laptele de cocos, laptele de vacă și untul trebuie să oprească zahărul caramelizat de la a se cristaliza.prajitura indiana cu cocos

Am turnat amestecul în vas şi am întins uniform pe fundul vasului, cu o spatulă pe care am udat-o din când în când, pentru ca să nu se lipească.prajitura indiana cu cocos

Cu un cuţit, am dat forma bucăţelelor. Am tăiat bucățele cât timp amestecul a fost cald,  pentru că altfel este foarte greu de tăiat. Dacă aveți migdale, puneți cate una pe fiecare bucată de prăjitură.

prajitura indiana cu cocos

Am lăsat la răcit timp de o oră. (Puteți încerca să răciți amestecul mai repede dacă puneți vasul într-un altul, mai mare, cu apă rece.)

Gata! Poftă bună!

Coconut burfi m-a făcut să ma gândesc la bomboanele Raffaello. Și anume, că bomboanele astea din comerț își pot avea originea in Coconut burfi. Oricum ar fi, prefer coconut burfi.

Tag-uri: , ,

Comentarii