Cozonac

cozonac

Cozonacul este una dintre bunătăţurile nelipstite de pe masă noastră la orice sărbătoare. De aceea am vrut să îl facem, dar am avut oarecare emoții: dacă făina nu e bună și nu dospește? De aceea nu am îndrăznit să luăm o făină ieftină sau cu care nu am mai lucrat (pentru că am ţinut minte de la mamele noastre că făina trebuia încercată – amintiri din alte vremuri).

Aluatul de cozonac este acelaşi ca şi la pască.

Cantităţile de mai jos sunt pentru 1 kg de făină din care ies cam 3 cozonaci mari.

  • faină
  • sare 1 lingură
  • drojdie 1 cub
  • lapte 600 ml
  • zahăr 250 g
  • ouă 5 buc (3 ouă întregi şi 2 gălbenuşe)
  • unt 200 g
  • zahăr vanilat 2 plicuri, eventual şi puţină vanilie pudră.

Umplutura se poate face cu nucă, mac sau rahat şi stafide:

  • albuş de ou
  • o cană jumătate de nucă sau mac măcinat şi opărit în puţină apă
  • zahăr o lingură
  • 5-6 bucăţi de rahat tăiate mai mici şi o cană de stafide.

Am lăsat drojdia să se desfacă în laptele calduţ cu o lingură de zahăr şi puţină făină. După cum se vede am avut succes.cozonac Am separat 2 albuşe de gălbenuşe şi le-am păstrat pentru umplutură. La cozonac se pot folosi şi mai multe ouă decât 5 şi atunci se numeşte că este cozonac moldovenesc, aşa ni s-a dat de înţeles. cozonacAm pus într-un vas mare toate celelalte ingrediente apoi laptele şi le-am frământat timp de câteva minute până când am obţinut o cocă omogenă. Am lăsat la dospit, la cald, ceva mai mult de o oră (aveam alte preparate la cuptor).

Am luat o treime din aluat, l-am întins puţin cu mâna, într-o foaie oarecum dreptunghiulară, pentru ca să avem unde să punem umplutura. Am folosit făină din belşug pentru ca să nu se lipească de mână sau de blat. Am pus umplutura de nucă sau de mac sau rahat şi stafide apoi am rulat.cozonac cu rahat si stafide Am pus aluatul în tava unsă, l-am uns cu ou pentru luciu şi l-am pus la căldură la crescut (am făcut unul mic pe care nu l-am uns şi arată ca răţuşca cea urâtă pe lângă ceilalţi).cozonac cu rahat si stafideCând a devenit destul de mare l-am pus la cuptor la foc mediu, aproximativ 40 minute, dar asta depinde de la cuptor la cuptor.

Iată ce a ieşit.

Ca şi sfat: când puneţi cozonacul la dospit, nu puneţi cârpă uscată pe el pentru că se lipeşte şi când luaţi cârpa cozonacul se va lăsa aşa cum am păţit noi cu primul cozonac (ne-am corectat la următorii). Totuşi l-am mai lăsat puţin la crescut şi şi-a revenit. Mai jos este rezultatul.

Asta a fost tot.cozonac

Un document în format PDF cu toate rețetele noastre  Paști găsiși aici

Tag-uri: , , , , ,

Comentarii