Cum fierbem orezul?

În bucătăria asiatică orezul e la fel de important ca și condimentele! Fie că este servit pe post de garnitură, fie că e gătit ca și fel principal alături de diverse cărneturi (pui, miel, porc sau facocer) sau legume, fructe, e musai obligatoriu să fie fiert bine, boabele să nu se lipească una de alta și sa fie uniform „umflate”, adică să nu arate ca pilaful lui bunica din care se întrevede o ghiară de pui!

Acestea fiind spuse, să purcedem:

  1. Folosiți orez cu bob lung, de preferat basmati sau jasmine! Orezul cu bob rotund mic etc. lăsaţi-l pentru sarmale, chiftele sau alte asemenea,
  2. Clătiți orezul,
  3. Puneți-l la înmuiat în apă rece aproximativ 30 min.! Pe lângă faptul că reducem timpul de fierbere al orezului, deci suntem ecologiști și responsabili, orezul se va umfla uniform la fierbere și capătă aspectul pe care îl vedeți la restaurante și emisiuni TV!
  4. Punem apă la fiert, cam 1 la 4 proporția (1 cana orez 4 căni apă). Când începe să fiarbă, adăugăm ulei (la 1 litru de apă, cam o lingură de ulei) și sare, după gust. Apoi punem orezul și îl lăsăm să fiarbă vreo 5-7 minute. Cea mai bună metodă ca să ne dăm seama când e fiert este să îl gustăm! Dacă punem ulei și sare de la început, apa va fierbe mai greu (îi schimbăm temperatura de fierbere),
  5. Dacă vrem să aromăm orezul, putem adăuga în apă diverse mirodenii: coriandru, chimen, scorțisoară, cuișoare etc.

Dacă urmați pașii aceştia, sigur orezul o să fiarbă uniform și nu o să se lipească!

Spor(t)!

Tag-uri: , , , , , , , ,

Comentarii