Ema Datshi – brânză cu ardei iute din Bhutan

Despre Bhutan probabil că mulți dintre români (și nu numai) n-au auzit , iar dacă au auzit, sigur au ceva greutăți în a-l identifica pe hartă.

Așa stând problema, m-am gândit să-i fac o mică introducere acestei țări mici și exotice:

Este situată în Himalaia  între India și Tibet, astfel la nord se află Tibetul, iar la sud India (statul Assam, și Bengalul de Vest) cu capitala la Thimpu. Bhutanul are o populație de aprozimativ 700de mii, este regat budist (singurul din lume din câte știu), iar ca și formă de guvernământ fiind o monarhie constituțională. Ce este interesant în politica Bhutanului este faptul că principalul indicator nu este produsul intern brut ci fericirea, fiind singurul stat din lume care măsoară fericirea cetățenilor ca și indicator economic și face aste de vreo 40 de ani. (ONU a început de vreo 10 ani să măsoare nivelul de fericire al oamenilor).

Când vine vorba de gătit, în Bhutan se folosește mult orez roșu (pe la noi nu am văzut încă…), hrișcă și mai nou porumb, ca bază pentru orice mîncare (un fel de pâine). Pe lângă orez, se folosește carne, lapte și brânză de iac asezonate cu mult ardei iute și alte legume.

Printre cele mai reprezentative mâncăruri se află Ema (ardei iute) Datshi(brânză). Din păcate la noi nu cred că să găsește brânză de iac. Ca și înlocuitor (din ce am citit) ar fi brânza feta sau gorgonzola, dar sunt convins că o telemea de capră sau orice alt animal (oaie sau vacă) merge la fel de bine.

Ingrediente:

  • 250 gr telemea(sau feta sau gorgonzola) tăiată cubulețe
  • 100 gr ardei iute (teoretic rețeta este cu 250 gr dar din motive de rugăminți am pus doar 100g.)
  • o ceapă tăiată julien
  • 2 roșii tăiate cubulețe
  • 3-5 căței de usturoi zdrobiți
  • 2 lingurițe ulei
  • o mână de frunze de coriandru tocat
  • 400 ml apă
  • sare după gust (teoretic brânza ar trebui să fie suficient de sărată)

Preparare:

Ardeii îi tăiem în fâșii  pe lungime și îi curățăm de semințe și opțional de nervuri(nervurile fac ardeiul să fie iute) și îi punem la fiert împreună cu ceapa și uleiul.

Lăsăm 10 minute la foc mediu după care adăugăm  roșiile și usturoiul și mai fierbem 2 minute.

Adăugăm brînza și după 3 minute oprim focul și punem frunzele de coriandru și lăsăm oala acoperită încă 2 minute.

Se servește cu orez roșu sau de oricare altul. Noi am folosit orez basmati. Dacă nu tolerați mâncarea picantă, nu strică să aveți un sos de iaurt lângă voi.

Poftă mare.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii