Ghimbirul

Am început să folosesc ghimbirul ca şi condiment în mâncare cam de aproximativ un an. Nu ştiam mai nimic despre acest condiment, dar încet încet am descoperit cât de mult îmi place şi cât de bun poate fi. Apoi am început să îl folosesc şi la ceai, pentru că este cunoscut că stimulează digestia şi ajută în stările de răceală. Eu i-am simţit efectele.

Am încercat să redau aici câteva informaţii despre acest condiment versatil, pe care le-am căutat. Sunt multe locuri unde poţi găsi date despre acest condiment, dar am să mă rezum la ce mi s-a părut esenţial şi la câteva surse pentru a putea aprofunda despre acest condiment.

Ghimbirul (Zingiber officinale) se identifică uşor printr-un gust iute, fructat şi aromatic dar şi printr-un miros puternic şi iute.

Ghimbirul este unul dintre cele mai vechi condimente folosite fiind regăsit în scrierile filosofului Confucius care îl folosea pentru a asezona mâncarea şi ca plantă medicinală. Apare menţionat de arabii în Coran, iar în Anglia reapare datorită lui Marco Polo care îl readuce în urma călătoriei spre Orient, după ce ghimbirul aproape că a dispărut datorită dispariţiei Imperiului Roman. Reginei Elisabeta I a Angliei i se atribuire creditele inventării omului de turtă dulce ce a devenit ulterior o populară trataţie de Crăciun.

Ghimbirul este o plantă asemănătoare trestiei, care poate creşte câteodată mai înaltă de 90 de centimetri. Partea comestibilă este reprezentată de rizom, cunoscut sub forma de “rădăcină de ghimbir”, care nu este propiu-zis rădăcina plantei, însă acesta conferă gustul puternic al ghimbirului. Rizomul conţine uleiuri esenţial şi răşini (galangol, alpinol) care îi conferă acel gust distinctiv.

Este o plantă perenă tropicală originară din sudul şi centrul Asiei, fiind cultivată în India, Indonezia, China, Japonia, Australia, America de Sud şi Nigeria.

Ghimbirul este cunoscut a fi folosit ca condiment dar şi pentru uzul medical, în medicina alternativă, în parfumerie, în industria cosemticelor.

Ca şi condiment, este foarte popular în bucătăriile asiatice, dar a devenit la fel de popular şi în Anglia, în perioada Imperiului Britanic care în secolul al XIX-lea se întindea asupra unei mari părţi din Asia. Ghimbirul este folosit pentru a aromatiza diverse mâncăruri precum: preparatele pe bază de curry, tocăniţe, carnea de pui şi miel, fructe de mare şi peşte. Este folosit pentru a intensifica gustul prăjiturilor, a turtei dulci, a orezului cu lapte, salatelor de fructe, îngheţată, etc.

Poate fi comercializat sub formă proaspătă (supermarket-uri), sub formă de pudră, murat, confiat şi fulgi (în supermarket-uri, magazine de condimente, magazine naturiste).

Durată de păstrare:

  • ghimbiriul proaspăt poate fi păstrat în frigider până la 2-3 săptămâni.
  • ghimbirul sub formă de praf dacă este închis într-un recipient etanş, ţinut într-un loc rece şi întunecos, poate şi folosit luni întregi.
  • ghimbirul murat poate fi păstrat la frigider.

Sfaturi şi reţete pentru gătit:

  • Ghimbirul proaspăt se curăţă de coajă şi se dă pe răzătoare sau poate fi folosit ca şi felii tăiate foarte subţiri.
  • E bine de folosit în cantităţi apreciabile dar şi cât mai repede pentru că aroma acestuia se diminuează o dată cu trecerea timpului.
  • Poate fi combinat cu alte condimente pentru a potenţa aroma mâncări. Este foarte cunoscut şi apreciat amestecul Tandoori, un amestec de condimente indian format din ghimbir, usturoi, tamarind, chimion, cucurma, seminţe de coriandru şi piper de Cayenne, în unele amestecuri apare şi praful de chili, paprika, scorţişoară şi cuişoare. Datorită acestor combinaţii de condimente, tandoori devine picant şi fructat, fiind adesea folosit în a condimenta carnea de pui şi miel.
  • reţete în care am folosit ghimbirul sunt samosa, prăjitură cu pere caramelizată, prăjitură cu mere caramelizată.

Surse:

Despre uzul în medicină University of Maryland Medical Center realizează o sinteză legată de beneficile utilizării ghimbirului.

O prezentare succintă a ghimbirului alături de multe alte condimente, punându-se accent atât pe prezentarea gustului, a întrebuinţărilor dar şi exemple de reţete cartea – Anne Iburg, 2010, Condimente. Origini, Gust, Întrebuințări, Reţete. Traducerea de Daniela Mişcov. Editura Allfa, pe care o puteţi găsi în librării.

Despre turtă dulce şi reţeta ei.

Consumul zilnic de ghimbir se consideră că asigură o viaţă lungă (Iburg, 2010).

Sper să vă fie de folos!

Tag-uri: , ,

Comentarii