Halva de dovleac cu mere

Pentru că este toamnă şi este perioada dovleacului, am încercat o reţetă indiană pentru a prepara ceva dulce. Reţeta  halva de dovleac cu mere reprezintă o combinație surpinzătoare cu care sigur îi veți da pe spate și pe cei mai pretențioși.

Ingrediente:

  • 1 dovleac de plăcintă mediu
  • 200 g de unt
  • 250 g de zahăr
  • 50 g de migdale
  • 50 g de stafide
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 kg de mere
  • câteva grame de ghimbir ras

Această rețetă este practic montarea în aceiași tavă a două produse diferite: halvaua de dovleac și cea de mere.

Halvaua de dovleac:

Se curăţă dovleacul, se taie în cubuleţe mici şi se pune la fiert într-un vas cu apă care să îl acopere. După ce dovleacul a fiert, se scurge de apă şi se mărunţeşte pentru a se obţine un piure.

Separat într-o tigaie se pun 100 de grame de unt care se lasă la topit, apoi se adaugă migdalele mărunţite sau tăiate şi stafidele. Se lasă puţin la prăjit, apoi se adaugă piureul de dovleac şi se lasă pe foc timp de 10-15 minute. Se adaugă 100 de grame de zahăr sau mai mult, după gust și se amestecă cât să se topească zahărul. Această compoziţie se lasă deoparte pentru un timp, după care se adăugă ghimbirul ras şi zahărul vanilat.

Halvaua de mere:

O parte din mere se face piure: se curăţă de coajă şi se fierb 500 g de mere tăiate în bucăţi mari. După ce sunt fierte se mărunţesc sau se dau prin blender pentru a obţine un piure.

Restul merelor le curățăm de coajă și le tăiem cubulețe.

Într-o tigaie punem piureul de mere, adăugăm restul de unt topit (100 g) și amestecăm pentru a se pătrunde, introducem cubulețele de mere  împreună cu zahărul şi  lasăm la foc timp de 15 minute pentru a se întări compoziţia.

Într-o tavă se pun pe margine merele şi în mijloc piureul de dovleac. Se lasă la răcit, după care se poate servi.

Să aveţi poftă bună!

Dorim să mulţumim Alinei Belaşcu, pentru ajutorul acordat în prepararea acestei reţete şi pentru suportul oferit pe partea de fotografiere!

Tag-uri: , , , , , , ,

Comentarii