Lasagna cu ragu bolognese

Am vrut să facem totul de la zero, aşa cum ar fi făcut bunica, dacă ar fi fost italiancă. Reţeta cere ceva muncă şi timp, dar iese excelent. În tava pe care am folosit-o noi (tavă care a venit odată cu cuptorul) au ieșit cam 10-12 porții bune.lasagne

Organizarea contează ca peste tot, pentru economia de nervi, timp şi spaţiu. Am făcut mai întâi sosul (ragu) bolognese, apoi foile de lasagna, iar la final sosul bechamel.

Ragu bolognese, adică sos de carne ca în Bologna, trebuie făcut la foc mic, să fiarbă între o oră jumătate și trei ore – cu cât stă mai mult pe foc cu atât mai bun devine. Alte dăţi când am mai făcut lasagna, am folosit smântână în loc de sos bechamel: am crezut că lasagna are să iasă mai bună. Am vrut să fac la fel şi acum, dar am zis că dacă e în stil tradițional, să fie aşa cât de mult se poate. Am avut îndoieli când m-am apucat de sos, am avut îndoieli şi mai mari când l-am gustat înainte să îl pun în tavă. Eh, am greşit pentru că mâncarea a fost mult mai bună aşa, cu sosul bechamel.

Pentru sosul bolognese am folosit: 4 linguri de unt,  4 linguri de ulei, 100g costiţă afumată de calitate  (în loc de pancetta), 1 kg de carne tocată, amestec vită şi porc, 1kg roşii decojite făcute piure, 2 cepe, 2 morcovi, țelină în cantitate egală cu morcovul, 4 ficați de pasăre, 1 pahar de vin alb, 2 căni de  lapte cald mai gras, 2 căni de supă de pui, sare, piper, o jumătate de linguriță de nucşoară, o lingură de rozmarin proaspăt, câteva frunze de salvie.

Am tocat fin costiţa, morcovul, ţelina, ceapa şi le-am pus deoparte. Cu latul cuţitului am zdrobit uşor ficatul și l-am tocat.

Am încins untul împreună cu uleiul, am călit ceapa, apoi am adăugat împreună ţelina şi morcovul. Le-am lăsat să îşi schimbe uşor culoarea, apoi am adăugat costiţa, iar după încă 1 minut, ficatul. Am lăsat la foc mediu, încă vreo câteva minute apoi am adăgat carnea tocată. Cu lingura de lemn am ajutat carnea să se desfacă, ca să se pătrundă uniform. Când carnea şi-a schimbat culoarea, am adăugat vinul, iar când acesta s-a evaporat, am adăugat laptele, pe care l-am încălzit separat, până aproape să fiarbă. Am lăsat să dea în clocot, am adăugat roşiile, iar după câteva minute, am adăugat supa fierbinte și condimentele. Am lăsat totul la foc mic timp de 2 ore, din lipsa de timp.ragu bolognese

Cât timp s-a făcut sosul, am făcut foile de lasagna. Am procedat la fel ca și foile pentru tăieței, cu diferența că nu am folosit doar gris, ci amestec gris și făină albă în raport de 40-60. Am făcut 3 porții, adică am folosit 6 ouă, 2 căni de gris și 2 căni și jumătate de făină albă. O regulă care funcționează atunci când se face aluatul pentru foi, este că la un ou se pun 100g de făină. Nu încercați să recuperați aluatul care se prinde pe mână în timp ce frământați pentru că are altă consistență decât restul și poate să facă foile să se rupă.foi de lasagna

În timp ce casa se umplea de aroma sosului, iar foile moi se lăfăiau pe mobile, am făcut sosul bechamel, o porție.

Pentru ultima parte a epopeei, asamblarea tuturor ingredientelor, am mai folosit parmezan. Am făcut un compromis și am folosit jumătate parmezan și jumătate brânză uscată pentru paste, cam o cană din fiecare. Am mai pregătit și două vase cu apă: unul cu apă clocotită și unul cu apă rece.

Înainte să fie puse în tavă,  am opărit foile de lasagna timp de 20-30 secunde, în apa care fierbea şi apoi le-am scufundat în apa rece pentru ca să se oprească din fiert ( şi să nu se destrame în timp ce sunt la cuptor). Sub oala cu apă fierbinte am  ținut focul mare în așa fel incat temperatura apei să nu scadă.

Am așezat un rând de foi în tava unsă cu puțin unt. Nu e obligatoriu ca foile să se așeze perfect, se pot suprapune, îndoi sau tăia pentru ca să încapă. Am pus puțin sos bolognese peste ele,  am presărat parmezan iar apoi sos bechamel. Sosurile nu trebuie puse în strat gros sau să acopere complet sau uniform foile, ele se vor împrăştia peste tot în timp ce lasagna stă la cuptor. Am continuat cu un nou rând de foi, unul de bolognese, brânză apoi bechamel şi tot aşa până la ultimul. Aici am schimbat ordinea între sosul bechamel și brânză, am lăsat brânza deasupra ca să facă o crustă de la căldura din cuptor.

Am pus la cuptor la foc potrivit trei sferturi de oră și miracolul a fost gata. Un deliciu.

lasagna

lasagna

lasagne

 

 

 

 

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii