Meen molee – pește (cod) cu sos curry

În traducere liberă curry = sos cu condimente, de aceea foarte multe mâncăruri Indiene sunt curry-uri.  În cazul de față este vorba de un curry pe bază de ardei iute și lapte de cocos (la conservă)!La noi laptele de cocos se găsește (mai greu un pic) prin hypermarketuri și are prețul destul de piperat, cam 15 lei o conserva de 400ml. Acest curry este specific statului Kerala și este super bun (ca toate mâncărurile indiene)

Ce avem nevoie:

  • pește cod 500 gr (de preferat nu congelat)
  • 3 căței de usturoi
  • o rădăcina  mare de  ghimbir (5 cm)
  • o ceapă tăiată mărunt
  • 3 ardei iuți verzi
  • 2 roșii potrivite, tăiate cuburi mari (4-8)
  • 200 ml lapte de cocos
  • 150 ml apă fierbinte (cât mai spre fierbere)
  • 5-6 frunze de curry (la noi nu am găsit noroc cu prietenii din alte țări)
  • 5-6 lingurițe ulei de nuci  pentru prăjit
  • 1-2 vârfuri de cuțit de turmeric, sare după gust

Mai departe rețeta este destul de simplă și merge foarte rapid, de aceea e bine să aveți ingredientele tăiate dinainte.

Din ardeiul iute, ghimbir și usturoi facem pastă. Un blender ar fi minunat, dar merge și în mojar.

Încingem uleiul și pune la călit ceapa cu frunzele de curry, lăsăm vreo 3-4  minute la foc mediu, cam până se înmoaie un pic ceapa.

după care adăugăm pasta de ardei iute, ghimbir și usturoi. Adăugăm sarea și turmericul amestecăm combinația și o lăsăm 2 minute.

După 2 minute adăugăm 100ml lapte de cocos (jumate din cantitate) și apa fierbinte (sau fierbândă) și lăsăm 2 minute pe foc amestecând.

Adăugăm peștele. Timp de aproximativ 5 minute amestecăm ușor și cu grijă, după care adăugăm jumătate din roșii și restul de lapte de cocos și mai lăsăm la fiert  3-4 minute.

Cu restul de roșii ornăm. Se servește cu orez sau cu chapati

Poftă bună!

 

 

 

Tag-uri: , , , , , , , , ,

Comentarii