Molten chocolate lava cake – brioșe vulcanice de ciocolată

Una din cele mai bune, surprinzãtoare şi estetice prãjituri pe care am mâncat-o este “Chocolate Molten Lava Cake”, cum s-ar spune pe româneşte, “brioșe cu lavă de ciocolată”. Hmm.. sau poate că nu?

Nu seamănă cu prăjiturile copilăriei mele, făcute de mama sau mâncate în fiecare săptămână la cofetãria Perla, însă degustarea ei a fost pentru mine o experiență de neuitat. Deşi la exterior pare o simplã brioşã, atunci când prãjitura cade pradã linguriţei, se dezvãluie minunea: o lavă de ciocolatã care curge din interiorul ei. Prăjitura merită să aibe parte de o prezentare frumoasã în farfurie, eventual să fie pudrată cu puțin zahăr și puțin sirop de ciocolată. Are o texturã, care de la exterior spre interior trece de la pufos – care se topește în gură – la ciocolată lichidă.

Ingrediente:

-2 tablete de ciocolatã neagrã, 60-75%, de calitate

-½ canã unt

-2 ouã

-2 gãlbenuşe

-¼ canã fãinã albã (în care am amestecat un vârf de linguriţã de praf de copt)

-¼ canã zahãr

-1/8 linguriţã vanilie praf sau zahãr vanilat ( dacã se pune zahar vanilat se reduce cantitatea de zahãr simplu)

-puţinã sare

-se poate cocheta și cu puțin cardamom pisat în mojar.

Am început cu ciocolata: am rupt-o în bucãţele și am topit-o la foc mic, împreunã cu untul. Când s-au topit de tot şi s-au amestecat bine, le-am lãsat la rãcit până când au ajuns la temperatura camerei. Amestecul arată ca o glazură de ciocolată şi are şi consistenţa acesteia.

Separat, am pus împreunã într-un vas mai înalt: ouãle, gãlbenuşele, zahãrul, vanilia și zahărul.molten chocolate lava cake

Le-am amestecat puţin cu mixerul, apoi am folosit o spatulã de silicon ca să încorporez și amestecul de ciocolatã cu unt.molten chocolate lava cake

Ultimul ingredient pe care l-am adãugat a fost fãina. Am amestecat din nou, pânã când coca a devenit uniformă, apoi am turnat-o în formele de brioşe pe care le-am uns în avans cu puţin unt. Le-am lãsat să stea la rece vreo 2 ore, de fapt am profitat de iarnã şi le-am scos pe balcon. Nu am umplut pânã sus formele, pentru cã la copt, aluatul crește puţin.briose cu lava de ciocolata

Am pus puțină apă într-o tavă, ceva mai puțin de jumătate de centimetru, și am lăsat-o să stea în cuptorul încins până când aproape a început să fiarbă. Am pus formele în apa din tavă şi am dat temperatura puţin sub jumãtate. 

Timpul cât trebuie lãsate brioşele la copt este relativ: undeva între 12 şi 22 minute. Depinde de densitatea brioșelor, de calitatea ingredientelor folosite, dar și de cuptor: cât de bine coace, dacã este electric sau pe gaz. Brioşele sunt gata de îndată ce îşi menţin forma când sunt scoase din forme și se servesc calde. Ele vor fi moi în mijloc, de unde și numele de prăjituri lavă: curg când sunt tãiate. Mai trebuie ţinut cont cã brioşele acumuleazã cãldurã şi se mai coc puţin și dupã ce sunt scoase din cuptor, adicã se mai întãresc în mijloc. De aceea, e bine prima dată să experimentați cu una sau două brioșe.

briose cu lava de ciocolatamolten chocolate lava muffins

 

 

 

 

 

Nu credeam să spun asta, dar până la urmă, cel mai greu lucru legat de brioșe a fost să alegem numele. Încă este :)

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii