Momo – colțunași à la Tibet cu sos picant de ardei iute

Momo pot fi considerate oarecum varianta mai puțin uleioasă a samoselor, acestea nefiind prăjite, ci preparate pe aburi! Noi am folosit steamer din bambus.

Modul de preparare al aluatului și al umpluturii este destul de similară cu cea de preparare a samoselor, ca să nu mai vorbim de împachetare. Singurele diferențe constau în lipsa prăjirii atât a produsului gata împachetat, cât și a umpluturii (pe care noi totuși am prăjit-o), iar la aluat nu se folosește ulei.

Din cantitățiile date mai în jos, nouă ne-au ieșit vreo 30 de momo (depinde cât de mari le faceți).

Pentru aluat:

  • 3 căni de făină
  • 1 cană de apă
  • un praf de sare.

Pentru umplutură:

  • 2 cepe
  • 2 cm rădăcină de ghimbir ras
  • 3-4 căței de usturoi
  • 0,5 kg varză tocată mărunt
  • 0,5 kg carne tocată de vită
  • câteva frunze de coriandru
  • sare după gust
  • o linguriță de bulion

Aluatul se face foarte simplu…se frământă făina cu apă și sare până se obține un aluat ferm dar ușor elastic, se lasă să se „odihnească” 10-20 min (cât timp ne ocupăm de umplutură). Întindem aluatul cam de 2 mm grosime, după care tăiem cu un bol sau un pahar mai mare, cercuri de aproximativ 10 cm diametru.

Umplutura: amestecăm toate ingredientele! Dacă vă temeți (ca și noi) că nu se va găti carnea tocată cât timp va sta la aburi, atunci puteți să o „trageți” înainte la tigaie.

După ce umplutura este gata, se pune câte o linguriță în mijlocul fiecărui cerculeț de aluat și se lipesc marginile una peste alta. Este recomandat să umezim puțin marginile pentru a se lipi mai bine.

După ce am terminat de împachetat momo-urile, ungem cu ulei steamerul și dăm momourile pentru 10-15 min la aburi!

Ideal este să le servim cu un sos de ardei iute!

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii