Mucenici – Sfinţişori – partea I şi II

Mâine e sărbătoarea celor 40 de Mucenici şi pentru mulţi are o puternică însemnătate religioasă, fapt accentuat de apropierea Paştilor. Însă eu ţin minte ziua de 9 Martie pentru altceva: pentru sfinţişorii pe care îi mâncam. Ei îmi aduc aminte de cineva drag, care mi-a fost aproape în copilărie, aşa că am decis să îi fac şi eu. Reţeta pentru mucenici poate să fie de post sau nu. Şi cum am spus că sfinţişorii mie îmi aduc aminte de cineva drag, adică nu prea au legătură cu postul Paştelui, reţeta pe care o am eu, nu e de post.

Ingrediente:

  • făină 1.5 kg
  • coaja rasă de la o lămâie
  • zahăr vanilat 2 plicuri
  • drojdie proaspătă 63g
  • lapte cald 900ml
  • 3 ouă şi 3 gălbenuşe
  • sare 1 1/2 linguri
  • unt topit 150 g
  • ulei 5-6 linguri

Drojdia se pune să se desfacă în lapte, cu puţin zahăr şi făină. Într-un vas mare se pune făina apoi se adaugă coaja de lămâie, laptele, sarea, ouăle, uleiul (pe rând câte o lingura) şi untul. Se framântă bine aluatul preţ de câteva minute şi apoi se lasă o oră la dospit.

După ce a dospit, se ia câte o bucată din aluat şi se trece la matematică: se formează un şnur (un unu), se face din el un cerc (un zero) şi apoi se petrece peste mijoc astfel încât să iasă un opt. Se unge cu albuşul de ou şi se pune în tavă. Ideal e să se păstreze o mică distanţă între ei, pentru că aluatul are să mai crescă la copt, la fel ca şi cel de cozonac, cu care seamănă.

 Când sunt gata, se ung cu un sirop de miere şi apă apoi se presară nucă deasupra. Asta e tot.

Tag-uri: , , , , , , , , ,

Comentarii