Ouă vopsite tradiţional cu frunze de ceapă roşie

 

Pentru că este o tradiţie să vopseşti ouă de Paşti, ne-am gândit să le vopsim după cum o făceau bunicile şi mamele noastre, înaintaşii lor şi ai noştri, şi după cum unii încă o mai fac şi azi, păstrând astfel o tradiţie veche. Şi anume, să folosim frunze de ceapă roşie. După cum bine ştim, este cel mai “sănătos” mod de a vopsi ouăle.

Ingrediente:

  • ouă
  • frunze de ceapă roşie (cât mai multe)
  • frunze de pătrunjel (şi alte frunze care vi se par bune ca model de imprimare)
  • oţet
  • apă
  • ulei/slănină pentru uns şi luciu.

În plus am mai avut nevoie de:

  • aţă
  • ștrampi.

Am procedat foarte simplu. Prima dată am spălat ouăle pentru a le degresa de grăsime şi pentru ca să prindă culoarea din frunzele de ceapă roşie, după care le-am dat cu puţin oţet și am pregătit câteva frunze verzi, ca model, să imprimăm pe ouă. Frunzele de ceapă trebuie să fie uscate, astfel le puteţi usca la cuptor. Noi am ales să folosim frunze de pătrunjel pentru modele, pentru că sunt plate şi se imprimă bine. Am mai încercat şi cu alte frunze verzi.

După ce am uscat ouăle, am aplicat frunza şi ștrampul și am legat bine. Aici ne-am chinuit un pic.. dar după câteva încercări ne-am descurcat cu aplicatul frunzei de pătrunjel și a strampului pe deasupra. În final am legat strâns, ca să nu pătrundă culoarea pe model.

Frunzele de ceapă roşie le-am pus într-o oală cu apă şi puţin oţet. Am scufundat ouăle şi am le-am lăsat să fiarbă împreună. Am lăsat câteva minute bune (7-8 min) ca ouăle să fiarbă bine şi pentru ca să capete o culoare mai puternică.

După ce am oprit focul, le-am lăsat la răcit puţin în apă cu frunzele de ceapă roşie, apoi le-am desfăcut, le-am spălat puţin şi le-am dat un luciu cu puţin ulei.

Pe noi ne-a încântat mult rezultatul.

Vă dorim să aveţi Sărbători Fericite, pline de soare şi să vă bucuraţi de ouăle roşii vopsite de dumneavoastră.

Tag-uri: , , , , , , ,

Comentarii