Paneer butter masala, brânză cu roșii

Nu numai noi mâncăm brânza cu roșii, ci și indienii, numai că ei o mănâncă altfel, adică trag un curry din roșii și pun paneeru (telemeaua)

Paneeru este de fapt telemea proaspătă de vacă. Indienii folosesc pentru a închega laptele, zeamă de lămâie (la noi se folosește în mod tradițional rânză – acidul gastric din stomacul animalelor neînțărcate). Gustul  însă nu e diferit.

Ingredientele necesare ar fi:

  • telemea tăiată cubulețe – 500gr
  • o lingură de unt pentru prăjit (ei folosesc ghee unt fără apă)
  • 4-5 roșii potrivite
  • 2 cm  rădăcină de ghimbir ras
  • 4-6 căței de usturoi
  • o ceapă mică
  • fenuk greek o jumătate de linguriță
  • turmeric, garam masala (puteți înlocui cu praf de curry), frunze de curry, chilli, sare dacă e nevoie
  • jumătate de cană de smântână slabă

Dacă nu găsim telemea proaspătă putem folosi și din saramură, însă va trebui să o lăsăm la desărat și pe urmă să o prăjim un pic în tigaie.

Pentru început decojim roşiile (eu prefer să le opăresc înainte, se decojesc instant), şi le facem piure. Într-un mojar (sau blender) facem pastă din ghimbir și usturoi, putem adăuga și puţin ulei.

Într-o tigaie încingem untul și punem fenukgreek-ul să se călească 1-2 minute, după care  adăugăm ceapa tăiată fin şi  pasta de ghimbir cu usturoi, lăsăm aproximativ 3-4 min la foc redus.

După ce s-au călit adăugăm piureul de roşii cu restu de condimente şi iaurtul, şi lăsăm să fiarbă aproximativ 7-8 min la foc mic.

Adăugăm brânza şi mai lăsăm să fiarbă încă 2-3 minute.

paneer butter masala

Merge de minune cu chapati sau orez.

 

Tag-uri: , , , , , , , , ,

Comentarii