Pască

pascăUn alt produs de sărbători este pasca, de data aceasta exclusiv de Paşte, de unde şi numele. Există variante cu umplutură sărată sau dulce. Noi am ales să o facem pe cea cu umplutura dulce. Aluatul de pască este acelaşi cu cel de cozonac, doar că se întinde într-o tavă şi se pune umplutură deasupra. Noi am folosit doar jumătate din cantitatea de la reţeta de cozonac, la o tava cu diametrul de 30 cm, dar merge şi o tavă mai mare.

Aluatul:

  • făină 500 g
  • sare o lingură
  • drojdie 1/2 cub
  • lapte 300 ml, cald
  • zahăr 125 g
  • ouă 4 buc (2 ouă întregi şi 2 gălbenuşe)
  • unt 100 g
  • zahăr vanilat 1 plic, eventual şi puţină vanilie pudră

Umplutura:

  • ouă 3 buc
  • brânză de vaci cremă 400 g
  • griş 2 linguri
  • stafide după gust
  • zahăr după gust
  • smântână 150 g
  • zahăr vanilat sau vanilie praf

Pentru aluat am lăsat drojdia să se desfacă în laptele călduţ, cu o lingură de zahăr şi puţină făină. Am pus celelalte ingrediente într-un vas mare, apoi am adăugat laptele şi am frământat bine.pascăAm lăsat la dospit cam o oră timp în care aluatul creşte de două-trei ori în volum. Am luat 2 bucăţi din el, iar restul l-am întins pe fundul tăvii unse. pascăSeparat, din cele 2 bucăţi de aluat am făcut câte un şnur, le-am învârtit unul în jurul celuilalt, apoi le-am lipit pe marginea tăvii şi le-am uns cu ou. La fel se pot face 3 şnururi care se pot împleti. Arată mai bine, dar nu am vrut să ne complicăm. pască

Pentru ca să facem umplutura, am pus toate ingredientele într-un bol înalt şi le-am amestecat cu un mixer.pască Brânza de vaci nu trebuie să fie cremă. Dacă vreţi, se poate face cu mixerul, deşi nu este obligatoriu.pască

Am aşezat umplutura la mijloc şi am pus la foc. Am lăsat cam o oră, la foc mic, pentru ca să se coacă uniform.pască

Poftă bună!

Paşte

Un document în format PDF cu toate rețetele noastre  de Paști găsiţi aici

Tag-uri: , , , , , , , ,

Comentarii