Placintă de fructe cu aluat nisipos

A trecut ceva timp de când nu am mai făcut ceva dulce aşa că a venit din nou momentul să satisfacem şi papilele care se ocupă de partea aceasta. Soluţia a fost simplă, adică să facem încă o dată  plăcinta cu fructe şi să o rafinăm. Cum? Cu cardamom. Aroma pe care a raspândit-o a fost extraordinară şi s-a potrivit perfect cu celelalte arome. O minunăţie. Plăcinta este uşor de făcut iar cel mai mult durează să se frăgezească aluatul. Aluatul se poate face şi cu o zi în avans şi atunci nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute până se poate da la cuptor. Pentru aluat:

  • faină 2 căni
  • unt 1 cană
  • sare
  • apă rece 4-5 linguri

Pentru umplutură:

  • smântână 200g
  • brânză de vaci 200g
  • ouă 3 bucăţi
  • zahăr 4-5 linguri
  • pesmet din biscuiţi 1 cană
  • migdale tocate grosier 1/2 cană, sau nuci de mai multe feluri
  • cranberries uscate şi stafide 1/2 cană sau se pot pune şi caise uscate
  • vanilie pudră 1 linguriţă (de data aceasta nu am avut aşa că am tocat jumătate de baton dar se poate folosi şi zahăr pudră)
  • cardamom; am pisat  seminţele dintr-o păstaie
  • mere 3 bucăţi curăţate de coajă şi tăiate bucăţele
  • rabarbăr 1 băţ; eu am avut de primăvara trecută în congelator
  • struguri de preferinţă fără sâmburi 1 cană; nu s-a nimerit pentru că nu am avut decât struguri roşii “de curte”

Pentru aluat am amestecat făina cu sarea apoi am frămantat untul în făină până când s-au prins una de cealaltă. După care am adăugat şi apa. Încă nu am găsit tehnica perfectă pentru ca să iasă un aluat bun de fiecare dată dar mi se pare că unul din secrete este ca untul să fie măcar jumătate din cantitatea de făină. După câteva minute am terminat, am învelit aluatul în folie de plastic şi l-am pus la rece, adică pe balcon pentru ca acolo era mai frig decît in frigider.

Pentru umplutură am pus toate ingredientele într-un bol, mai puţin merele, rabarba, strugurii şi le-am amestecat cu mixerul până când am obţinut o compoziţie omogenă.

placinta cu fructe si cardamom1

placinta cu fructe si cardamom3

Am uns cu unt o tavă rotundă de plăcinte. Am întins cu mâna cât mai uniform aluatul pe fundul şi pereţii tăvii apoi am presărat pe rând fructele şi le-am acoperit cu umplutura. Am pus plăcinta la copt la foc mic pentru ca să se pătrundă bine. Crusta aurie şi coca rumenită vă anunţă când plăcinta este gata. Cred ca lăsat-o aproape 1 oră dar asta depinde de cât de înaltă este plăcinta în tavă şi de cum coace cuptorul. Am scos-o şi am lăsat-o câteva minute să se racorească după care am trecut la atac. Poftă bună!

Mai multe poze

Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii