Prajitură cu cremă de ciocolată pufoasă sau Le Cordon Bleu’s gâteau au chocolat

Reţeta prăjiturii Le Cordon Bleu’s gâteau au chocolat mi-a atras atenţia când lecturam blogurile culinare, activitate care de multe ori mă lasă cu gura apă şi cu promisiunea în gând “asta am să încerc şi eu!”. Ceea ce mi-a reţinut atenţia a fost descrierea făcută de ciushca, autorul reţetei, care menţiona că această prăjitură are “cumva un gust de îngheţată nu prea rece din cremă de ciocolată pufoasă” am citat!

Aşa că am incercat-o, doar nu mă puteam abţine să nu o fac!

Cum am realizat-o eu, este aşa:

pentru blat

3 ouă mari
4 linguri de zahăr pudră
6 linguri de făină
2 lingură de cacao
esenţă de rom

pentru crema fantastică cu gust de îngheţată am folosit:

300 de grame de ciocolată neagră (eu am folosit cuvertură de ciocolată din Lidl, şi ciocolată neagră de la Ikea)
1/2 plic de gelatină (sau o linguriţă cu vârf) aici se pot folosi si foi de geleatină însă eu nu am găsit
3 linguri de miere sau 65 de grame de miere
400 ml de smântână dulce pentru frişcă (în Sibiu avem noroc cu Mândra, căci ei furnizează nişte produse lactate tare bune)
cacao pentru pudrat

Am pus o foaie de copt într-o fromă rotundă cu diametrul de 26 cm cu fundul detaşabil (forma de copt poate fi şi mai mică în diametru de 20-22 cm, pentru că atunci blatul va avea o grosime mai mare) sau se poate unge cu unt şi se pudrează cu făină.

Pe bain-marie am bătut cu un tel zahărul şi ouăle până s-au umflat îm mod evident. A durat ceva până am obţinut să fie astfel. Apoi le-am mai bătut încă 5 minute după ce le-am luat de pe foc. Am cernut apoi făina şi lingura de cacao, şi am amestecat cu o lingură de lemn încetişor. Eu am pus esenţa de rom, dar în reţeta originală se pune după ce blatul este copt şi răcit, şi este tăiată subţire crusta care se formează.

Crema se începe să fie preparată tot pe bain-marie. Am pus la topit 300 de grame de ciocolată, şi apoi am lăsat-o la răcit. Într-un vas separat am pus la fiert 70 ml de apă, pe care i-am adus la fierbere şi apoi i-am luat de pe foc. Am adăugat mierea şi apoi praful de gelatina. Acest amestec l-am frecat până s-au topit complet ingredinetele (mierea şi praful de gelatină), după care am adăugat ciocolata topită. Amestecul apoi l-am lasat la răcit.

Smântâna trebuie bătută frişcă (a durat ceva până am obţinut frişcă, eu am mai pus şi 1 lingură de zahăr pudră când a început să se îngroaşe pentru a se închega mai bine), după care am adăugat crema de ciocolată răcită şi am amestecat până am obţinut o compoziţie omogenă.

În tava cu blatul, am pus crema de ciocolată şi frişcă. Eu am pudrat cu cacao pe deasupra şi am lasat-o la rece pentru câteva ore bune până când s-a întărit evident.

Este recomandat să se prepare din timp dacă doriţi să încântaţi pe cineva servind o astfel de prajitură (chiar cu o zi înainte). Eu am pregătit-o de Sâmbătă seară, pentru a avea prăjitura apetisantă de Duminică după-amiaza (în copilărie eram întotdeauna încântată de prăjitura de Duminică). De data aceasta a fost un desert cu cremă de ciocolată pufoasă.

Tag-uri: , , , , , , ,

Comentarii