Prăjitură cu sirop de brad

Chec cu sirop de brad și de citriceÎn așteptarea musafirilor și pentru ca să mă destind după o zi de muncă, am decis să fac această prăjitură inspirată din Cartea Regală de Bucate a Principesei Margareta și cred că se cuvine să îi mulțumesc pe acestă cale pentru că ne-a dat izvorul de inspirație. Am plecat de la rețeta din carte, dar am schimbat-o pentru că rar se întâmplă să fac de două ori exact acceași rețetă și pentru că am vrut să o personalizez.
Ingrediente:
  • 300 g unt moale
  • 250 g zahăr tos
  • 5 ouă
  • o portocală
  • o lămâie
  • 300 g făină
  • 1 plic de praf de copt
  • un praf de sare
  • 1 pahar de sirop de brad
  • 1 lingură extract natural de vanilie

Am spălat citricele, apoi le-am ras de coajă și le-am stors. (La acestă rețetă nu este nevoie, dar dacă vreți să obțineți mai multă zeamă de la o lămâie, lăsați-o în apă calduță o jumătate de oră sau mai mult). Într-un bol am amestecat făina cu praful de copt și cu sarea. În alt bol, mai mare, am pus untul cu zahărul  și le-am mixat până când zahărul s-a topit complet și s-a făcut cremă. Am adăugat pe rând cele 4 ouă, coaja de la portocală și de la lămâie și esența de vanilie. Dacă nu aveți extract de vanilie, puteți folosi zahăr vanilat, dar reduceți cantitatea de zahăr tos. Vanilia naturală conferă deserturilor un gust mult mai bun decât “esența de vanilie” fără vanilie din magazin, așa că, dacă nu aveți extract natural, vă puteți aroma acasă zahărul pudră, lăsând mai mult timp un baton de vanilie în el. Din când în când trebuie scuturat recipientul pentru ca batonul să dea aroma uniform în toată cantitatea de zahăr.

Am amestecat făina cu praful de copt și sarea, le-am adăugat în compoziție și am amestecat până când s-a omogenizat. Am turnat într-o tavă mare de chec tapetată cu hârtie de copt, iar dacă nu aveți, tapetată cu ulei/unt și făină, apoi am dat la cuptor la foc mediu până s-a copt, undeva la 35-45 minute. Nu am lăsat focul foarte puternic, pentru ca să aibă timp să se pătrundă. Proba că s-a copt se face cu o scobitoare sau cu un chibrit: se înfige în mijlocul aluatului și, dacă iese curată, atunci este gata. Când eram copil și mama făcea prăjituri, ceream să fac și eu proba, iar acum se pare că mi-a prins bine exercițiul.

Separat, am făcut un sirop pe care l-am turnat cald peste prăjitură imediat ce am scos-o din cuptor. Într-o cratiță, la foc mic, am pus siropul de brad făcut în primăvară, cu zeama de la citrice și am fiert până a scăzut puțin. Am potrivit de gust cu puțin zahăr, pentru că citricele au multă aciditate, dar am ținut seama și de faptul că prăjitura are deja zahăr. Am turnat siropul cât mai uniform peste prăitura pe care am înțepat-o cu furculița înainte.

Asta este tot. Va invităm să faceți ambele variante, a noastră și cea din carte și să ne spuneți care v-a plăcut mai mult. Poftă bună!

Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii