Prăjitură grecească

Mâncarea grecească a început să ma atragă de când am avut ocazia să vizitez Grecia şi am încercat din bunătăţile ei. Au o mâncare tare bună şi poate ceea ce îi caraterizează cu privire la aceasta este tocmai simplitatea ei şi uimitoarea impresie care îţi rămâne după.

Am ales să încerc să prepar o prăjitură grecească simplă după Sava Laura.

Ingrediente

  • 1 pahar de ulei
  • 1 pahar de zahăr
  • 1 pachet foi fine şi subţiri de placintă (400 grame)
  • 1 pahar de iaurt de 200 ml
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat
  • 4 ouă
  • 1 lămâie
  • 1 fiolă esenţă de rom
  •  sirop de zahăr ars (6, 7 linguri zahăr şi 3 căni cu apă), se poate folosi şi zahăr brun în locul celui normal.

Ustensile

  • vas termorezistent rotund
Paşii sunt următorii:

1. Am dezgheţat foile de plăcinte fine şi subţiri, după care le-am mărunţit.

2. Am bătut ouăle cu zahărul şi apoi am adăugat uleiul, iaurtul, zahărul vanilat şi praful de copt pe care l-am stins cu zeamă de lămâie, apoi esenţa de rom. Le-am încorporat uşor şi am amestecat cu grijă. Am adăugat foile mărunţite de plăcintă şi le-am încorporat cu răbdare în compoziţia preparată anterior. Apoi am turnat compoziţia într-un vas rotund termorezistent şi am lăsat-o la cuptor timp de 35-40 de minute la 180 grade Celsius.

3. Între timp am pregătit siropul. Am topit zahărul (cele 6-7 linguri de zahăr) într-o cratiţă la foc mic, până cand au început să se caramelizeze şi a devenit maroniu şi apoi am adăugat apa, respectiv cele 3 pahare, şi am fiert timp de 2-3 minute. Acest sirop trebuie să scadă doar puţin, pentru că este nevoie de o cantitate potrivită de lichid care va hidrata prajitura şi o va face zemoasă. Siropul se toarnă când încă este cald şi apoi prăjitura se va lăsa la răcit.

Poftă mare!

Tag-uri: , , , , , ,

Comentarii