Prăjitura perfectă de Dragobete: poale’n brâu – plăcinte moldovenești

poalen brâu

Pentru că fusioncooking înseamnă pentru noi să încercăm rețete din diverse locuri și să combinăm diverse bucătării, de data asta ne-am gândit să facem o rețetă tradițională, de mai aproape de casă – sau chiar din casă, una din preferate mele: plăcintele moldovenești sau mai bine cunoscutele „poale’n’brâu”.

Gând la gând cu bucurie:  în timp ce noi preparam de zor alte bunătăţuri și ne aberam ce nume sexy are și cum o fi fost botezată, ne-am dat seamă că este prăjitura perfectă pentru Dragobete, din următoarele motive:

  1. Numele…sună bine să îi spui partenerului că vrei poale’n brâu
  2. Îți oferă ceva energie și calorii de ars

Ne-am pus repede de acord să le facem, rețeta o aveam de la mama, aşa că am luat cele trebuincioase și ne-am pus pe treabă. Pot spune că au ieşit la fel de bine ca și ale mamei (Nu am să spun că au ieşit mai bine. Nu încă.).

Ingrediente pentru aluat:

  • 1,1 Kg de făină
  • 2 cuburi de drojdie proaspătă
  • 3 ouă
  • 300 g zahăr
  • O lingură de sare
  • Zahăr vanilat
  • Coajă de portocală sau de lămâie – eu am folosit coajă de portocală însiropată în zahăr
  • 100 g unt la temperatura camerei sau topit
  • 4 linguri de ulei
  • 600 ml lapte
  • Ingrediente pentru umplutură
  • 750 g branză de vaci
  • 2 gălbenuşe
  • 2 linguri  zahăr vanilat
  • ½ cană stafide
  • Câteva linguri de miere

Am început cu stafidele: pentru ca să fie mai moi şi mai plăcute la gust trebuie înmuiate în apă. Așa că am pus puţină apă într-o cratiţă mică, o jumătate de fiolă de  esenţă de rom, o lingură de zahăr vanilat şi stafidele. Le-am încălzit până aproape să fiarbă apa, apoi le-am dat deoparte.

Aluatul se face la fel ca şi cel de cozonac. Am pus drojdia în laptele cald împreună cu puțin zahăr și făină și am lăsat-o vreo câteva minute până când a început să se desfacă.

Am pus făina într-un lighean, am făcut un crater în mijloc și am adăugat celelalte ingrediente: ouăle, untul, uleiul, zahărul, zahărul vanilat, coaja de portocale, sarea, laptele cu drojdie. Le-am frământat bine timp de câteva minute, apoi am acoperit cu o pânză și am lăsat să dospească la loc cald. Aluatul trebuie să dospească timp de aproximativ o oră, timp în care iși dublează volumul. Dacă aluatul este prea moale, se mai poate adăuga făină.

Pentru umplutură am folosit un bol mai înalt în care am turnat toate ingredientele și le-am omogenizat puțin cu mixerul.

Aici începe partea artistică: formarea plăcintelor. Cere ceva atenție, pentru că plăcintele trebuie închise bine, în așa fel încât umplutura să nu iasă afară în timp ce se coc. De asemenea, trebuie avut grijă să nu se rupă aluatul, căci e destul de moale.

Am luat o bucată de aluat și, cu sucitorul, am întins-o pe masa presărată cu făină. Am tăiat aluatul în formă de pătrățele sau ceva asemănător. Am pus o lingură de umplutură în mijlocul unei bucăți de aluat și am început să împăturesc colțurile spre mijloc în așa fel încât să se petreacă unul peste altul și să se lipească. Am repetat operația cu colțurile nou formate. Colțurile trebuie apăsate bine în centru, acolo  unde se suprapun, chiar dacă plăcinta pare că se deformează, alfel aluatul nu aderă bine și colțurile se vor desface la copt.

Am așezat plăcintele în tavă distanțate una de alta, pentru că ele cresc la copt, le-am uns cu albușurile rămase (se poate folosi și ou întreg, dar eu am vrut să găsesc o utilizare pentru albușele rămase) și le-am băgat în cuptorul încins. Nu a durat mult până când au început să crească, iar după 30-35 de minute au fost gata. După ce le-am scos din cuptor, le-am uns cu miere lungită cu puțină apă. Mie mi-au ieșit aproape 25 de bucăți.

 

Poftă’n poale!!

Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii