Samosa cu ceapă și orez + sos de roșii dulce iute acrișor

Despre samosa am mai scris aici, fiind chiar prima noastră rețetă postată pe blog. De data asta am încercat o rețetă specifică zonei de sud a Indiei. Pe lângă ingrediente și o ușoară modificare a modului de preparare, am schimbat și sosul cu care sunt servite (chutney). Am ales să facem un sos dulce iute acrișor de roșii.

 

Rețeta de samosa are două componente :

  • aluatul
  • umplutura

Ingrediente :

pentru aluat:

  • 300 gr făină (de preferat 650, dar merge de oricare)
  • 2 lingurițe ulei
  • o cană apă călduță
  • sare după gust.

Pentru unplutură:

  • 3 ceape mari tăiate nu prea mărunt
  • fulgi de orez, aproximativ aceeași cantitate ca și ceapa, dar mai puțin
  • o mână de frunze de coriandru
  • chilli, sare, praf de curry, garam masal (dacă aveți) după gust.

Pentru sos:

  • 4 roșii potrivite (sau 250 ml bulion)
  • o lingură miere
  • un ardei iute verde
  • o ceapă potrivită
  • o lingură zeamă de lămâie
  • frunze de coriandru
  • 3-4 frunze de mentă.

Amestecăm făina cu sarea, adăugăm uleiul și amestecăm bine de tot. Punem puțin câte puțin apă – la final trebuie să obținem un aluat ferm, dar totuși moale.

Lăsăm aluatul să se odihnească 10-20 minute.

Între timp putem pregăti umplutura și sosul.

Umplutura:

Amestecăm ceapa cu fulgi de orez și frunzele de coriandru tăiate mărunt, condimentăm după gust și umplutura e gata!

Sosul:

Decojim roșiile și le facem piure împreună cu ardeiul iute, ceapa, frunzele de coriandru și mentă, adăugăm sarea,  zeama de lămâie și  mierea.

Revenim la aluat:

Facem „goguluaie” de aluat de mărimea unei cepe potrivite (cam 2-3 cm diametrul sferei).

Pe acestea le întindem cât mai subțire, ideal ar fi să obținem o forma cât mai rotundă și le tăiem în două.

Încingem o tigaie și, fără să folosim ulei, prăjim ușor lipiile (cam 10-20 secunde pe fiecare parte).

Pentru împachetat samosele folosim aceași tehnică de aici, doar că în loc de apă folosim un lipici din făină și apă!

După ce am terminat de împachetat le prăjim în ulei!

Poftă mare!

 

 

Tag-uri: , , , , ,

Comentarii