Samosa cu sos de mentă

aluat samosa

Samosa, una dintre cele mai populare snack-uri/gustări indiene, un fel de gogoşi umplute cu legume(colţunaşi cu legume) sau cam aşa ceva, dacă vrei să compari cu ceva ce îţi este  cunoscut! Diferenţa însă o fac condimentele, atât cele din aluat, cât şi cele din umplutura de legume. Mai există și varianta asta, cu ceapă și fulgi de orez

După cum sper că v-aţi prins, samosa are două componente principale: aluatul şi umplutura şi o indemânare de marmotă pentru a împături legumele în aluat!

Notă: nici un ingredient nu e obligatoriu, dar fără anumite ingrediente nu ai cum să le faci şi fără altele nu prea îţi ies, ca la mama, în India!

Am uita, mai e şi sosu!!!

Ingrediente pentru aluat:

  • 300gr făină
  • 1 linguriţă(lg) chimen !!! ingredient crucial
  • 2 lg ulei sau unt
  • 1 cană apă calduţă
  • sare câtă vrea mâna ta
  • nişte chilli praf, de preferat iute de numa !!! ingredient crucial

Umplutura:

  • 1 cartof mare sau 2 mai mici
  • 1 cană  cu mazăre
  • 1 ceapă (mare mică sau potrivită) tocată mărunt
  • câţiva căţei de usturoi tocaţi/pasaţi
  • 1 lingură ghimbir ras!!!! ingredient crucial
  • o mână de frunze de coriandru !!! ingredient crucial
  • praf de curry după gust !!! ingredient crucial
  • chilli !!! ingredient crucial
  • sare
  • 1 linguriţă seminţe de chimen
  • 1 lingură de ulei pentru prăjit
Sos
  • un iaurt mare
  • o ceapă mică toacată mărunt
  • zeama de la jumate de lămâie
  • o cană de frunze de mentă
Aluatul:

Se amestecă făina cu chimenul şi cu uleiul, se frământă bine ca să se omogenizeze, se adugă ceva sare şi chilli, şi puţin câte puţin apa! Se amestecă până se opţine un aluat destul de tare, dar care să poată fi intins ulterior. Se lasă cam 20 min să se aşeze!
Se rupe aluatul în gogoloaie de mărimea unui ou potrivit de găină potrivită! Se întinde rotund, diametrul să fie de aprox 18-20 cm şi se taie în două!
Umplutura:
umplutura samosa
Se aproape fierbe cartoful/cartofii in coajă, se curăţă şi se zdrobesc cu mâna(de preferat după ce s-a răcit).
Mazărea se dă într-un clocot dacă e proaspătă, sau se dezgheaţă.
Se încinge uleiul, se pune chimenul, se rumeneneşte, se adaugă ceapa, usturoiul şi ghimbirul şi se călesc.
Se adaugă cartofii zdrobiţi, se amestecă să îi prindă uleiul şi să se călească un pic, apoi se adaugă mazărea şi condimentele!
Se lasă la foc mic vreo câteva minute şi gata!!!
Sosul:
Se blenduiesc împreună ceapa cu menta şi iaurtul, se adaugă zeama de lămâie şi gata!
cornet samosacornet samosa 2umplut samosa

Acum vine partea cea mai jmecheroasă, cu JM mare…împachetarea umpluturii în aluat!
Tehnica cea mai convenabilă pe care am descoperit-o ar fi cam în halul următor:
Se ia aluatul (semicerc, da!) se unge o jumătate de semicerc (un sfert..nu ăla drept) cu apă pentru a se putea lipi. Se suprapune cealaltă parte neudă pestea ea. Trebuie să formeze un cornet.  Apoi se pune o linguriţă – două din umplutură şi se închide trigonul.
După ce am terminat de marmoţit, se prăjesc în ulei, se răcesc un pic şi se halesc!
samosa cu sos de mentasamosasamosa cu sos de menta

Tag-uri: , , , , , ,

Comentarii