Scoici cu sos de bere Guinness

Scoici cu bere Guinness

Plecând de la ideea ardelenească: porcul e cea mai bună legumă, am vrut să încercăm şi alte feluri de legume.  De data asta, ceva legume de mare.

Am ales să facem scoici. De ce? Pentru că merită efortul. Între noi fie vorba, efortul nu e deloc mare. Nu au ele cine ştie ce multă carne, dar suplinesc prin aroma pe care o dau mâncării. Făcute cum trebuie, pot fi un pericol, ducând și la certuri între meseni. Sunt convins că există rețete mai bune decât asta, dar mi-a atras atenția printr-un ingredient care se strecoară la noi în mâncare destul de regulat: berea. Și nu  orice fel de bere, ci Guinness. Trebuie  să recunosc: îmi place berea Guinness, gustul ei și felul cum își face apariția în pahar – din spumă. Nu degeaba au afirmat: “It’s alive inside!” Și nu în ultimul rând, îmi plac reclamele pentru ea.

Așa că, înarmați cu gândul cel bun, am plecat în recunoaștere pe la magazinele care vând scoici, dar nu cele de cartier. Nu am găsit din prima încercare, deh, oraș mic de provincie, așa că am fost nevoiți să perseverăm. A doua oară a fost cu noroc.

Am sosit acasă și ne-am apucat de treabă.

Ingrediente:

  • 2 linguri unt
  • 1 lingură ulei
  • o ceapă tocată
  • 4 căţei de usturoi, tocaţi
  • jumătate de buchet de pătrunjel proaspăt, tocat
  • frunze de cimbru proaspăt, culese de pe tulpină, cam 2 linguri
  • 2 frunze de dafin
  • 350 ml bere Guinness
  • 2 linguri smântână
  • 1 Kg midii

Scoici cu bere Guinness Am sortat scoicile: le-am aruncat pe cele goale, crăpate și pe cele moarte (adică acelea care nu se deschid când sunt lovite). Restul le-am curățat cu migală de toate depunerile de pe cochilii, apoi le-am smuls mustățile. Toată treaba asta a durat cel mai mult, aproape trei sferturi de oră. În plus, mi-a distrus și un burete de sârmă – dacă aveți știință cum se curăță mai ușor și mai eficient, vă ascult…

Am încins untul și uleiul într-o oală sau tigaie mare, cu capac – trebuie ținut cont că scoicile se vor și deschide la căldură; am călit ușor ceapa, usturoiul, apoi am adăugat sarea, piperul, cimbrul, dafinul, jumătate din pătrunjel, scoicile și berea Guinness și le-am acoperit. După 5 minute minute am verificat dacă sunt scoici care nu s-au deschis și spre surprinderea mea, nu a fost cazul. Am amestecat smântâna, apoi am stins focul și am adăugat restul de pătrunjel și gata.Scoici cu bere Guinness

Pentru servit, am scos carnea scoicilor din cochilii și am lasăt doar câteva  întregi, pentru aspect.

“Bon appétit!”,  după cum ar fi spus Julia Child.

Scoici cu bere Guinness

Tag-uri: , , , , , , ,

Comentarii