Sepen – sos tibetan de ardei iute

Sepen e un sos tradițional tibetan care merge excelent cu momo.

Rețeta este foarte simplă și ușor de făcut, iar dacă dispuneți de un blender, nici nu trebuie să vă chinuiți să tocați legumele prea mărunt. Fiind pe bază de ardei iute, va ieși un sos picant, puteți însă regla din iuțeală destul de simplu: folosiți mai puțini ardei iuți, sau ardei mai puțin iuți :)

Ingrediente:

  • 2 cepe medii roșii (de preferat)
  • 4-5 căței de usturoi
  • 2 roșii potrivite
  • 2 -3 tulpini de țelină sau 50 gr rădăcină
  • 6-8 ardei iuți proaspeți sau uscați
  • o mână de frunze de coriandru
  • o ceapă verde
  • sare după gust
  • 1 lingură de ulei pentru prăjit

Restul este destul de ușor:

  • Tăiem legumele (nu trebuiesc tăiate foarte mărunt pentru că oricum le vom trece prin blender);
  • Încingem într-o tigaie uleiul și călim pentru 1-2 minute ceapa, usturoiul și țelina;
  • Adăugăm roșiile și ardeii iuți;
  • După 1 minut adăugăm coriandrul, ceapa verde și sarea;
  • Acoperim tigaia și lăsăm totul la foc mic 3-5 minute;
  • Luăm sosul și îl procesăm cu un blender sau robot de bucătărie!

Este excelent de folosit cu momo sau samosa sau, de ce nu, ca sos picant pentru pizza sau orice altceva doriți!

Tag-uri: , , , , ,

Comentarii