Tort de ciocolată cu caramel sărat Hannah Obee

Acest tort de ciocolată este un tort foarte bun… mai bine spus, dacă se respectă instrucţiunile şi compoziţia, i se va simţi foarte bine gustul de ciocolată şi cel de caramel … astfel încât va ieşi înnebunitor de dulce. Tortul a fost făcut după o reţetă din  BBC GOOD FOOD.

Ingredientele sunt următoarele:

pentru blat:

  • 115 unt sărat, plus încă câteva grame pentru uns tava
  • 225 grame de ciocolată cu 70% cacao
  • 150 ml lapte
  • 225 grame de zahăr brun
  • 2 linguriţe extract de vanilie
  • 2 ouă mari cu albuşul separat de gălbenuş
  • 150 ml de smântână grasă
  • 225 grame de făină
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingură cristale de sare de mare

pentru crema de caramel:

  • 450 grame zahăr tos
  • 2 linguri de miere
  • 115 grame de unt sărat
  • 125 ml de smântână dulce pentru frişcă
  • 2 linguri de smântână grasă

pentru crema de ciocolată sau chocolate ganache

  • 225 grame de ciocolată (70-80% cacao)
  • 250 ml smântână pentru frişcă
  • 1 linguriţă cristale de sare de mare

Întâi se începe cu prepararea cremei de caramel. Paşii sunt următorii: am turnat 100ml de apă într-o tigaie încăpătoare sau cratiţă  şi apoi am adăugat zahărul şi mierea şi le-am lăsat să fiarbă până s-au dizolvat – astfel, caramelul a căpătat o culoare auriu-cafenie. Tigaia se agită din când în când pentru a nu se lipi compoziţia de fund, dar nu trebuie amestecat. După obţinerea caramelului astfel topit, se micşorează din intensitatea focului şi se adaugă untul, după care smântâna ducle şi cea fermentată, pe care le-am amestecat până am obţinut o compoziţie omogenă. Această cremă de caramel se lasă la răcit.

Etapa următoare este prepararea blatului. Am încins cuptorul la 180 grade Celsius (sau gaz 4). Am uns cu unt o formă de prăjitură cu fundul detaşabil de 23 cm în diametru. Am topit ciocolata împreună cu untul şi laptele într-o tigaie sau cratiţă, până am obţinut o compoziţie omogenă. Am luat compoziţia de pe foc şi am adăugat zahărul şi extractul de vanilie pe care le-am amestecat şi le-am lăsat apoi la răcit. Separat am bătut gălbenuşurile cu smântâna, le-am adăugat la compoziţia lăsată la răcit şi apoi am adăugat făina şi praful de copt. Din nou, separat, se bat albuşurile până se întăresc bine, apoi se amestecă o treime din albuşurile bătute pentru aluatul de blat, după care se adaugă şi restul compoziţiei, moment în care se adaugă şi cristalele de sare de mare. Această compoziţie am turnat-o în tava rotundă cu fund detaşabil şi am pus la cuptor blatul timp de 40-50 de minute. După ce acesta se coace, nu se scoate imediat din forma de copt, ci se lasă să se racească timp de 20 de minute în formă şi doar apoi se scoate pentru a se răci complet.

Cea de-a treia etapă este prepararea cremei de ciocolată. Este şi cea mai simplă etapă, constând în topirea ciocolatei împreună cu smântâna, la foc mic, apoi  lasându-se la răcit.

Ultima etapă este ansamblarea tortului. Blatul l-am tăiat în jumătăţi și între ele am pus crema de caramel – e posibil să mai rămână – şi pe deasupra am pus crema de ciocolată. Se pot presăra cristalele de sare şi se poate orna cu trufe.

Et voilà!

Tag-uri: , , , , , , , ,

Comentarii