Tort de ciocolată Joffre


Sunt multe variante de preparare a reţetei de tort Joffre. Tortul Joffre este o creaţie a fraţilor Capşa, din anii 20, când această prăjitură a fost special creată sau concepută în onoarea mareşalului francez Joseph Jaques Joffre, care se afla în misiune oficială în 1920 la Curtea Regală a României cu scopul de a acorda Crucea de război Bucureştiului, din partea Franţei. Această prăjitură, care este o combinaţie interesantă de souffle şi moelleux au chocolat – capodopere culinare franţuzeşti, a reprezentat revelaţia banchetului regal din acea perioadă, primind numele oaspetelui francez Joffre.

Am ales să realizez o reţetă simplă a acetui tip de tort de ciocolată. Această variantă are un blat subţire, cu un gust puternic de cacao, şi multă cremă de ciocolată. Pentru realizarea ei m-am inspirat de la reţeta postată de AnaMaria Popescu. Ca şi timp de preparare, cam durează câteva ore bune.

Ingrediente:

  • 250 gr unt
  • 6 ouă
  • 250 grame  zahăr pudră
  • 50 grame cacao
  • 100 grame zahăr tos
  • 5 linguri de apă
  • o lingură (cu vârf) de făină
  • merişoare
  • ciocolată rasă.

Mod de preparare:

Într-o cratiţă am pus pudra de cacao cu zahărul tos şi cu cele 5 linguri de apă pe care le-am amestecat, iar apoi am pus cratiţa pe foc mic astfel încât compoziţia să se topească şi să devină un sirop gros, apoi am lăsat-o deoparte să se răcească.

Următoarea etapă a constat în frecarea untului spumă împreună cu zahărul pudră, iar apoi am adăugat pe rând cele 6 gălbenuşuri, frecând bine după fiecare gălbenuş adăugat.

Peste această cremă de unt cu zahăr pudră şi gălbenuşuri, am adaugt siropul de ciocolată răcit, pe care le-am amestecat. Am separat această compoziţie, respectiv am luat deoparte un sfert din compoziţie, iar restul acesteia am pus-o la frigider.
Peste crema pentru blat, am adăugat lingura de făină cu vârf şi albuşurile pe care le-am bătut spumă tare. Trebuie amestecat uşor prin răsturnare de doar câteva ori. Această compoziţie am turnat-o într-o formă rotundă de copt, pe care am uns-o cu unt în prealabil. La cuptor, am lăsat ca blatul să se coacă la foc mic timp de 30-40 de minute.
După ce s-a copt bine, l-am scos şi l-am lăsat la răcit. Apoi am adăugat merişoare şi am turnat crema de ciocolată pe deasupra.  Pe marginea lui am presărat ciocolată rasă. Trebuie lăsat la rece pentru mai multe ore.

Este decadent de bun.. Bon appetit!

Tag-uri: , , , , , , , ,

Comentarii