Veg biryani

Despre biryani am mai povestit aici și aici. Biryani-ul cu legume sau veg biryani este cel de-al 3-lea tip important din acest fel de mâncare, după cel cu pui și miel. Pentru că noi am făcut rețeta în timpul postului, a trebuit să eliminăm iaurtul din combinație, dar l-am înlocuit cu lapte de soia.

Ingrediente:

  • 500 gr orez
  • o lingură de ulei
  • 300 ml iaurt sau lapte de soia.

Legume:

  • 1 cartof tăiat ca pentru cartofi pai
  • un pumn de flori de conopidă
  • broccoli (câteva floricele)
  • 200 gr mazăre
  • 2 morcovi tăiați baghete
  • 2 ardei iuți tăiați
  • 5-6  căței de usturoi
  • o rădăcină de ghimbir (4 cm) tăiată baghete.

Condimente:

  • câteva frunze de curry (pot fi înlocuite cu praf de curry din comerț)
  • o lingură boabe de coriandru
  • o frunză de dafin
  • nucșoară praf, sau dacă aveți noroc și găsiți prin comerț mace – învelișul nucii de nucșoară
  • o linguriță semințe de chimen
  • un baton de scorțișoară 2-3 cm
  • 3-4 cuișoare
  • 2-3 boabe de cardamom
  • 5-6 boabe piper
  • o linguriță chilli
  • o linguriță garram massala
  • o linguriță turmeric
  • sare după gust.

Prepararea este destul de simplă:

Încingem uleiul și punem condimentele în el.

După 30 de seunde adăugăm cartofii, ardeiul iute, usturoiul zdrobit și ghimbirul:

După 1-2 minute adăugăm restul legumelor:

Călim legumele 2-3 minute și adăugăm iaurtul sau laptele de soia:

Lăsăm să dea în clocot și adăugăm restul condimentelor:

Lăsăm combinația aceasta la foc mic pentru aproximativ 10 minute, legumele nu trebuie să fie 100% făcute, ideal ar fi peste jumătate cam de trei sferturi.

Între timp putem fierbe orezul. Ca și în cazul celorlalte biryani-uri, acesta trebuie fiert pe jumătate!

Mutăm legumele din tigaie  într-o oală cu fund gros, dacă nu dispunem de așa ceva putem pune oala pe o plită de metal sau chiar într-o tigaie! Peste legume putem așeza frunze de mentă verde,  fructe uscate și alune/nuci. Punem orezul peste legume, închidem cât mai ermetic posibil oala și dăm la foc astfel: primele 2-3 minute la foc mai mare (să se încingă oala) după care lăsăm 15-20 minute la foc mic!

Dacă vi se pare prea picantă, puteți stinge cu iaurt.

Poftă mare!

Tag-uri: , , , , , , , ,

Comentarii