Zamă acră de berkăn cu afumătură

ciolan afumatSă începem cu două lămuriri:

  1. pentru cei care nu știu berkăn = tarhon, pentru cei care nu știu ce e tarhonul…..ați trăit degeaba până acum :P
  2. pentru mine există ciorba de berkăn și restul

Ciorba acră de berkăn cred că este una dintre cele mai ardelenești mâncăruri, iar pentru că am mai văzut pe niște site-uri, blogg-uri etc. tot felu de tentative de rețete pentru ciorba asta am zis că ar fi cazul să lămurim puțin lucrurile și să punem rețeta originală.

Pentru ca ciorba să iasă bună aveți nevoie musai de afumătură adevărată, afumată cu fum nu cu tot felu de arome cum e la modă prin hypermaketuri.

berkansmantana cu ou

 

Ingredientele ar fi așa:

tarhon vreo 3-4 ramuri . Poate sa fie tarhon din oțet sau proaspăt. Nu folosiți de ala praf!

afumătură de porc, ciolan, os etc orice numa de porc să fie și afumat

cartofi, către 1 kg, depinde și ce oală aveți și pentru câte persoane gătiți

zarzavaturi – morcovi, țelină, pătrunjel etc., cam cât aveți voi chef

2-3 linguri de smântână, un ou  și oțet, sare.

Prepararea e super ușoră: punem carnea la fiert cu legumele, după ce se fierbe bine de tot, adăugăm cartofii și tarhonul și potrivim de sare. Până fierb cartofii batem oul cu smântănă și adăugăm treptat câte o lingura din ciorbă până când combinația devine lichidă! Când s-au fiert cartofii oprim focul și adăugăm smântâna cu ou.

ciorba-de-tarhon-cu-ciolanpreparare-ciorba-cu-ou-si-smantana-batut

 

Important  este să adăugăm oțet la final că de aia e zamă acră!!! În Ardeal ciorbele se înăcresc cu oțet!

Se servește cu ardei iute murat în oțet!

ciorba-cu-tarhon-si-ciolanciorba

 

 Mai mult poze

Poftă’n burtă!

ciorba de berkan

Tag-uri: , , , , , , , , ,

Comentarii